Feike Dijkstra,

Organist in Workum en Omgeving

Hallo, ik ben Feike Dijkstra, woonachtig in Workum en werkzaam bij biologisch akkerbouwbedrijf It griene strân te Workum. Ik ben vader van drie lieve kinderen en samen met mijn vrouw Fieneke wonen wij in het prachtige Workum.

 

 

Mijn grootste hobby is het orgel en alles wat het omvat: de muziek, de instrumenten zelf en de cultuur erom heen. Vanaf 1999 tot 2007 kreeg ik les van J.F.Sterenberg en sinds 2005 ben ik kerkdiensten gaan begeleiden.

 

 

In 2005 werd ik organist van de Gereformeerde kerk "de Hoekstien" te Witmarsum. Het orgel (foto rechts) is een drie klaviers Johannus-orgel, een oud(er) analoog orgel, maar toch met veel mogelijkheden. Mijn voorganger Tjipke Joustra verhuisde naar Zeeland en zodoende kwam de kerkenraad snel bij mij terecht.

 

Als leerling was dit een mooi moment om het vak te leren. In die vier jaren dat ik daar organist was, heb ik lief en leed gedeeld met de gemeente en andersom.

 

 

Na een korte pauze van 2 (vanwege privé-problemen) ben ik in de zomer van 2013 weer gaan orgelspelen (en daarmee ook de kerkdiensten) weer hervat. In Augustus speelde ik mijn eerste dienst sinds 2 jaar en het was geweldig om weer te kunnen spelen. Mijn vrouw gaf mij steun en inspiratie om de draad weer op te pakken. In het kleine dorpje It Heidenskip staat een klein, maar mooi kerkje met een 1-klaviers Bakker- en Timmenga-orgel uit 1910. Hier kreeg ik mede dankzij predikant G.Schormans de gelegenheid om dat te doen waar ik in 1999 mee begonnen was.

En er was tevens een nieuwe passie geboren. Filmpjes opnemen met mijn orgelspel. Sindsdien neem ik af en toe mijn camera mee om filmpjes op te nemen en voor sommigen komen ze op Youtube te staan.

 

Sinds 2014 speel ik ook weer in de PKN gemeente te Wons. Op dit robuuste twee klavier's Bakker- en Timmenga-orgel uit 1891 speel ik samen met mijn zwager Ids Bakker in deze "theebus" (de vorm van de kerk is rond en lijkt op een theebus).

In de zomer van 2014 kwam ik via mijn zwager in Koudum terecht. In November 2014 speelde ik daar mijn eerste dienst en sindsdien speel ik elke 3e zondag in Koudum.

 

Zo nu en dan speel ik ook voor andere gemeenten, zoals Stavoren. Stavoren is juist bijzonder, aangezien ik in 2006 mee gedaan heb aan een orgel-concours, gehouden op dit mooie van Dam-orgel uit 1903. Ik eindigde op de derde plaats, maar niettemin was het een super ervaring! Hieronder vind u het verslag dat door omrop Fryslân (de Friese regionale televisie) is uitgezonden, in het programma K-Rûte.

Voor de niet-Friezen onder ons: het filmpje is Nederlands ondertiteld.

Sinds December 2015 kan ik mij 1 van de 5 organisten van de Grote of St.Gertrudiskerk van Workum noemen. Hiermee is een lang gekoesterde wens (sinds ik in 2013 weer ben begonnen met spelen) eindelijk in vervulling gegaan. Bovendien werpen de vruchten van het harde werken zich af, in de vorm van regionaal bekendheid.

Tijdens de KSG-dienst in Mei 2017 (Kerk, School en Gezins-dienst) had ik het genoegen samen te mogen werken met trompettiste Hilda Koopmans-Walinga. Achteraf gezien was dit een uitmuntend succes, want regelmatig spelen wij samen in kerkdiensten. Beluister onze diverse opnames van het "Gouden Duo", zoals een fan ons noemt, op Soundcloud.

Nu is 2019 aangebroken, als je het nou links of rechts bekijkt, Feike heeft een jubileum te vieren. Hij is 12,5 jaar Kerkorganist en speelt sinds Juli 2004 alweer 15 jaar orgel!

Foto uit 2008; Witmarsum Gereformeerde kerk "de Hoekstien". 

It Heidenskip; Bakker- en Timmenga-orgel uit ca.1910 (Gerestaureerd in 2010)

Martini-kerk Koudum; Van Dam-orgel uit 1859 met ouder pijpwerk van de gebr.Bader.

Hilda Koopmans-Walinga op trompet, foto is genomen tijdens de KSG-dienst in Mei 2017.

Detailopname van het rugwerk van het Jan Harmensz Camp-orgel uit 1697 (door Flentrop in 1980 gerestaureerd en gereconstrueerd) in de St.Gertrudiskerk te Workum.